11 Ağustos 2012 Cumartesi

'Limited Art Projekt'




'Limited Art Projekt'

ELİF SONZAMANCI/KASSEL

YENİ ÖZGÜR POLİTİKA


Documenta 13 sergiler dizisinde en çok ilgimi çeken sergilerden biri de Documenta-Halle'de sergilenen Çinli sanatçı Yan Lei'ın 'Limited Art Projekt' adlı sergisi oldu.

Kocaman ve yüksek bir odada sergilenen resimlere ziyaretçiler sınırlı sayıda alınıyor. Zira insan öyle kalabalık bir şekilde girdiği zaman resimleri gözlemleme şansını yakalayamaz. Öyle ki, Yan Lei'in sergisin

in diğer sergilerden farkı yılın her günü bir resim çizmesi.
Lei'in tuval üzerine yağlıboya ve akrilik çalışmalarını görebilmek için bazen gözleriniz uzun süre tavanda asılı kalabiliyor. Kimi resimler duvarlara, kimi resimler tavana asılırken, bazı resimler ise gizli çekmecelere yerleştirilmiş. Yan Lei yılın her günü kendisini etkileyen bir fotoğrafı internetten indirerek onları resme aktarmış, dolayısıyla her gün bir resim çizmiş.


Bu fotoğraflar ise tamamen sezgisel olarak seçilmiş. O anda içinde bir etki bırakmış olan ve uzunca bakışlar sonrasında kosantre olduğu fotoğrafları alarak 360 gün boyunca (Çin takvimi 360 gün çekiyor) geceli gündüzlü çalışarak 360 eser yaratmış. Sergide Mao'dan Sarkozy'ye, Kaddafi'den inci küpeli kıza kadar birçok portre yer alırken, Lei Çin‘de önemli yer tutan ritüellerin sembollerine de yer vermiş. Aslında Lei'ın yaptığı bir nevi resim günlüğü hazırlamak olmuş. O anki duygularını renklerle ifade eden Lei, sanatseverleri müthiş bir renk cümbüşü ile buluşturmuş. Lei'in resimleri ile orjinal fotoğrafları ayırt etmek çok da mümkün değil.
Bu serginin başka bir yönü ise bazı resimlerin sadece tek renkli olması. Yan Lei ve ekibi sergi süresince resimleri Kassel yakınındaki bir araba fabrikasında tek renge boyayarak geri sergi salonuna getiriyor. Bu tıpkı bir takvimden sayfa koparmak gibi. Böylece sergi süresince belirli zamanlarda resimler giderek tek renklileşiyor. Bu projenin mimarı Yan Lei, 1965 yılında Çin'in Hebei kentinde doğmuş. Pekin'de yaşayan ve Zhejiang Güzel Sanatlar Akademisi'nde eğitim gören Lei, 2007 yılında İstanbul Biennial'da da resimlerini sergilemiş. Yan Lei'in Documenta sponsorluğunda hazırladığı 'Limited Art Projekt' sergisi bir renkler sergisi ve görülmeye değer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder