11 Ağustos 2012 Cumartesi

Çağdaş sanatın sergisi: Documenta (13)

Çağdaş sanatın sergisi: Documenta (13)

ELİF SONZAMANCI/KASSEL

ÖZGÜR POLİTİKA
Almanya'nın Kassel kentinde her 5 yılda bir yapılan geleneksel Documenta (13) sergileri dizisi, cumartesi start aldı. Çağdaş sanatla ilgilenen ve sanatın toplumla olan ilişkisini önemseyen bir konseptle hareket eden Documenta, bu yıl değişik ülkelerden 150 sanatçıyı ağırlıyor.100 gün devam edecek olan Documenta'da birçok alanda sanat yapıtlarını bulmak mümkün. Heykel, resim fotoğraf, performans, film ve ses temelli çalışmaların yanısıra estetik, sanat, politik, edebiyat, bilim ve ekoloji  alanında deneysel çalışmalar da yer alıyor. Documenta küratör Carolyn Christov-Bakargiev başkanlığında yürütülüyor. Christov-Bakargiev'e göre Documenta incelemenin bir formu ve malzelerin sunumu olarak da algılanabilir. Christov-Bakargiev, Documenta'yı "bizim yaşam görüşümüzün şimdiki zaman içerisinde sorgulanmasıdır" şeklinde tanımlıyor.
Documenta objelerle olan ilişkimizdeki teklikten ve bizim üzerimizde yarattığı büyüleyici etkiden bahsediyor. Ayrıca bireyleri, objelerin hareketli hikayelerini ve onların değişen anlamlarını araştırıyor. Dokumenta'nın bilmecesi ise bir paradoksa dayanıyor. Bir sürü gizemden ve güçten oluşan bir mekan ve muhtemel bir şifa odası. Documenta, sanat araştırmalarına ve imgeleme formlarına adanıyor. Bunun yanında madde, eşya, canlandırma ve aktiv canlıları sorguluyor. Bu fikirler bağlamında hiçbir yere tabi olmaksızın gerçekleşiyor.



Ziyaretçileri çok olacak 

1955 yılında ilk olarak gerçekleşen Documenta'nın yürütücüsü sanat profesörü Arnold Bode idi. O dönemde yaklaşık olarak 130 bin ziyaretçi ağırlayan Documenta daha çok soyut sanatı konu ediniyordu. Daha sonraki yıllarda çağdaş sanata yönelen Documenta toplum için daha anlaşılır bir dil seçti. Kassel'in değişik alanlarına yayılan sergiler çoğunlukla Fridericianum (müze) ve Documenta-Halle'de segilenirken, dışarı çalışmaları ise Friedrichsplatz'ta sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. 
Özellikle dışarıda sergilenen sanat yapıtlarıyla ekoloji ile uyumlu adeta günlük yaşamın bir parçasıymış gibi bir algı da yaratılmak isteniyor. Değişik otların ekildiği bir alanda ziyaretçiler adeta kendini yabani otlarla çevrilmiş bir çayırda gibi hissedebiliyor ya da parkın ortasında topraklı bir tümsek parkın parçası haline gelebiliyor. Documenta'da birbirinden ilginç açık hava çalışmaları bununla bitmiyor. Bir minibüsün içerisine yerleştirilen ekran ve döşemesiyle orada gerçekten birilerinin elişi yaptığı görüntüsü çok başarılı bir şekilde verilirken, parkın içinde bir ağaç gövdesine yarleştirilmiş bir kaya ise yıllardır Documenta severlerin ilgi odağını oluşturuyor. Sergiler için günlük biletlerin normal fiyatları 20 Euro, öğrenciler  için ise 14 Euro.
100 gün boyunca devam edecek Documenta'da birbirinden ilginç sergiler ziyaretçilerini bekliyor.

11 Haziran 2012 Pazartesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder